Cześć John - Mam dokładnie ten sam wynik.
Zaktualizowałem z v1.31.48 do v1.31.50 dzisiaj ... bez problemu, a Informacje o systemie pokazują zaktualizowaną wersję bazy danych radia.
Następnie pobrałem v1.31.56 i przeszedłem przez ten sam proces aktualizacji. Uwaga: strona Phonostar nie oferowała nowej wersji, gdy wpisałem własny numer części urządzenia, więc użyłem numeru z postu Ken Cabrio powyżej. (patrz poniżej wyjaśnienie, dlaczego się nie instaluje).
System powiedział, że aktualizacja jest dostępna i poprawnie wyświetlił nową wersję, ale tym razem zielony haczyk pojawił się prawie natychmiast, a Informacje o systemie nadal pokazują v1.31.50. Jednak w moim przypadku myślę, że mam wyjaśnienie.
Jak pisałem wcześniej w tej dyskusji (patrz
#75), kiedy dostałem nowy samochód pod koniec listopada 2024 roku, sprawdziłem i zanotowałem wszystkie wersje sprzętu i oprogramowania. Odkryłem, że numer części sprzętowej mojej jednostki centralnej MIB3 różni się od prawie wszystkich innych, które ludzie cytowali lub pokazywali na zdjęciach. Mój numer części urządzenia to 3G8035816, podczas gdy większość innych numerów części, które udało mi się ustalić, to 3G5035820 + litera sufiksu (A, B, C, D itp.).
Więc o co pytasz?
Cóż, jeśli wpiszę numer części mojego urządzenia 3G8035816 w narzędziu stacji radiowych Phonostar, oferuje ono MQB3_OI_JND_Europe_v1.31.50.zip jako najnowszy plik stacji radiowych dostępny do pobrania, ale jeśli wpiszę numer części urządzenia Ken Cabrio (3G5035820K), oferuje nowy plik MQB3_OI_NonGP_JND_Europe_v1.31.56.zip.
Problem, który mam (i być może ty też), można znaleźć, patrząc na części nazw plików, a także na zawartość plików zip i porównując je z wersją SW Train dla mojego samochodu (znalezioną w ukrytym menu inżynieryjnym, trzymając palec na przycisku Menu, aż pojawi się czerwone menu inżynieryjne, a następnie wybierając Informacje o wersji).
View attachment 7349
Informacje o wersji (SW Train) dla mojego samochodu to MOI3GP_EUVWMQB_P5160J.
Nazwy plików i SW Train składają się z kombinacji identyfikujących platformę samochodu (MQB), model informacyjno-rozrywkowy (MIB3), region (EU=Europa) itp.
Większość tych plików z logo stacji radiowych może być używana w wielu wersjach sprzętu (numer części urządzenia) i oprogramowania jednostki centralnej (wersja SW Train) i dlatego mogłem zaktualizować do v1.31.50 za pomocą pliku MQB3_OI_JND_Europe_v1.31.50.zip.
Ale krytyczną rzeczą jest tutaj
GP w SW Train mojego samochodu w porównaniu do
NonGP w nowej nazwie pliku v1.31.56. Innymi słowy, ten nowy plik v1.31.56 wydaje się wykluczać mój samochód.
Myślę więc, że proces aktualizacji sprawdza, czy nowe dane mają zastosowanie do sprzętu i oprogramowania jednostki centralnej samochodu, ale zamiast wyświetlać pomocny komunikat, że tak nie jest, po prostu wychodzi i wyświetla zielony haczyk, aby wskazać, że jest gotowy.