Volkswagen T-Roc Forum banner
21 - 40 of 71 Posts
twist said:
........ miał samochód 11 miesięcy. To jednak usługa pomocy drogowej, z której, jak przypuszczam, korzysta przycisk SOS.
Usługa pomocy drogowej jest całkowicie oddzielna?
Nie chcę naciskać mojego przycisku SOS, żeby się dowiedzieć 😂

Będzie ciekawie zobaczyć, co stanie się z moim serwisem, gdy osiągnie 3 lata, prawdopodobnie list przypominający 🤔

Gdzieś czytałem o przycisku/połączeniu alarmowym. Jest on w jakiś sposób przekazywany do służb 999, co nie ma nic wspólnego z Twoim ubezpieczeniem od awarii. Coś, co UE nakazała, aby pomóc w lokalizacji po wypadkach. Chociaż nie jest dla mnie jasne, jak to właściwie działa.

Deleted user 925 said:
twist said:
........ miał samochód 11 miesięcy. To jednak usługa pomocy drogowej, która, jak przypuszczam, wykorzystuje przycisk SOS.
Usługa pomocy drogowej jest całkowicie oddzielna?
Nie chcę naciskać mojego przycisku SOS, żeby się dowiedzieć 😂

Będzie ciekawie zobaczyć, co się stanie z moim serwisem, gdy osiągnie 3 lata, prawdopodobnie list przypominający 🤔
Podejrzewam, że dostaniesz raczej wściekłego agenta centrum obsługi 999 😂

Tricky2 said:
Read somewhere about the emergency button/call. It's routed through to 999 services somehow, nothing to do with your breakdown cover. Something the EU mandated, to assist locating after accidents. Though how it actually works i'm not clear.
Ah ok, fair enough. Wonder if the UK will keep that mandate. It is a good idea in my opinion.

Tricky2 said:
Czytałem gdzieś o przycisku/połączeniu alarmowym. Jest on w jakiś sposób przekazywany do służb 999, co nie ma nic wspólnego z ubezpieczeniem od awarii. Coś, co UE nakazała, aby pomóc w lokalizacji po wypadkach. Chociaż nie jest dla mnie jasne, jak to właściwie działa.
GPS. Jeśli nastąpi uruchomienie poduszki powietrznej, automatycznie wykonywane jest połączenie do służb ratunkowych, gdzie automatycznie przesyłana jest aktualna lokalizacja samochodu.

Jeśli sam naciśniesz przycisk SOS, nawiązywane jest połączenie głosowe z centrum ratunkowym VW. Miałem komunikat "Połączenie alarmowe aktywowane" wyświetlany już kilkanaście razy bez powodu, ale nie usłyszałem żadnego głosu pytającego, czy wszystko w porządku!

Czy ktoś faktycznie to zgłosił i zabrał swój samochód do dealera? Jeśli tak, jaka była odpowiedź i powód komunikatu ostrzegawczego? Czy winny jest samochód, sygnał sieci telefonicznej, czy system VW?

Pomarańczowa lampka ostrzegawcza na mojej desce rozdzielczej zgasła, a światła na przyciskach zmieniły kolor na zielony, więc wygląda na to, że wszystko znów działa dobrze, bez konieczności robienia czegokolwiek.

Komunikat ostrzegawczy jest wyświetlany, gdy uruchamiam samochód po raz drugi (jak za pierwszym razem w domu i za drugim razem po zatankowaniu), a światło zmienia kolor na czerwony.
Jeśli mój mobilny Bluetooth jest wyłączony, światło pozostaje zielone.

Jeśli światło zmieni kolor na czerwony:
Wyłączyć silnik
Zamknąć samochód kluczem (siedząc w samochodzie)
Odblokować kluczem
Uruchomić samochód
Światło zmieni kolor na zielony tymczasowo.

Miałem ten sam komunikat o błędzie SOS po 3 tygodniach w nowym TROC dostarczonym pod koniec czerwca 2021 r.
Teraz sporadycznie co kilka dni i zwykle resetuje się po wyłączeniu/włączeniu zapłonu. Dwa razy nie zresetował się i system informacyjno-rozrywkowy nie wczytywał profilu, więc nie można było korzystać z radia, nawigacji itp.
Ponadto zielone światło SOS całkowicie gaśnie, a nie świeci się na czerwono, gdy na desce rozdzielczej obecne jest ostrzeżenie.
Po przeprowadzeniu pewnych badań, usterki SOS są powszechne w modelach VW, Audi i Skoda i pojawiły się w gazecie Guardian w marcu 2021 r. dla wszystkich tych marek.
Umówiłem się z dealerem, więc zobaczymy, jak to pójdzie.

Cześć,
Ja również miałem awarię SOS, tylko 3 razy na około 3 tysiące mil. Przy drugiej awarii straciłem wszystkie funkcje z jednostki rozrywkowej, a nawigacja pokazywała mi, że jestem wiele mil od miejsca, w którym byłem, pokazując, że jadę przez pola :shock: . Po drugiej awarii mój lokalny dealer VW sprawdził to i dostosował niektóre parametry, od tego czasu 1 awaria SOS (zrobiłem zdjęcie jako dowód, ponieważ nie zarezerwowałem ponownie) z w pełni funkcjonalną jednostką rozrywkową, w tym nawigacją. Czekam, żeby zobaczyć, jak się zachowuje.
Znalazłem film na YouTube od właściciela Audi, który znalazł "reset". Spróbuję znaleźć link i zamieścić go tutaj. Kiedy SOS zawiodło, nacisnął i przytrzymał przycisk SOS, po około 60 sekundach system zaczął łączyć się z ludźmi SOS, następnie anulował połączenie, a system zresetował się do normalnego stanu. Jeśli u mnie znów zawiedzie, spróbuję.

Aktualizacja, wczoraj dwa razy miałem awarię SOS podczas 150-milowej podróży w obie strony. Za każdym razem udało mi się zresetować błąd, naciskając czerwony przycisk SOS, aż na ekranie pojawiła się opcja anulowania połączenia.
Mam nadzieję, że to pomoże jako obejście dla innych, dopóki VW nie naprawi usterki.

Mamy naszego T ROCa od około 6 tygodni i zdarzyło się to już dwa razy, dzisiaj system infotainment również się zablokował! Patrząc tutaj, wydaje się, że to nie odosobniony przypadek. Zobaczymy, czy zresetuje się sam, jeśli nie, zabiorę go do serwisu - niezbyt pod wrażeniem tej usterki, zwłaszcza gdy nie można niczego używać w systemie infotainment.

Problemy z IT w VW nigdy się nie kończą. Miałem liczne problemy z SOS w moim 8-miesięcznym T-Rocu. Błąd zwykle znika sam w ciągu dnia lub dwóch. Jednak ten ostatni tego nie zrobił. Zaczęło się od tego, że nawigacja podawała błędne informacje, potem pojawił się komunikat SOS i przez kilka dni nic nie działało w systemie informacyjno-rozrywkowym. Po przejrzeniu tego wątku, wszedłem do samochodu, nacisnąłem przycisk SOS i połączyłem się z kimś, kto powiedział, że SOS jest tylko dla nagłych wypadków i powinienem nacisnąć przycisk klucza obok przycisku SOS, aby połączyć się z VW lub zabrać samochód do warsztatu. Wydaje się jednak, że naciśnięcie przycisku SOS rozwiązało problem, ponieważ wszystko wróciło do normy.

Nie wiem jak wy, ale po 15 latach lojalności na pewno będę omijał VW szerokim łukiem, gdy następnym razem zmienię samochód.

AdeRocs said:
Nie wiem jak wy, ale po 15 latach lojalności na pewno omijam VW szerokim łukiem, gdy następnym razem zmienię samochód.
Amen. VAG musi się obudzić.

Właśnie odebrałem mojego T-roca od dealerów, pojawił się problem z telefonem SOS i pół godziny później moje urządzenie infotainment całkowicie się zepsuło. Dealerzy powiedzieli, że potrzebna jest aktualizacja modułu telefonu SOS i aktualizacja oprogramowania systemu Infotainment.

Miałem ten sam komunikat o błędzie SOS po 3 tygodniach w nowym TROC dostarczonym pod koniec czerwca 2021 r.
Teraz sporadycznie co kilka dni i zwykle resetuje się po wyłączeniu/włączeniu zapłonu. Dwa razy nie zresetował się i system informacyjno-rozrywkowy nie załadował profilu, więc nie można było korzystać z radia, nawigacji itp.
Zielona kontrolka SOS również całkowicie gaśnie, a nie świeci się na czerwono, gdy na desce rozdzielczej pojawia się ostrzeżenie.
Po przeprowadzeniu dochodzenia, błędy SOS są powszechne w modelach VW, Audi i Skoda i pojawiły się w gazecie Guardian w marcu 2021 r. dla wszystkich tych marek.
Umówiłem się z dealerem, więc zobaczymy, jak to pójdzie.
Szybka aktualizacja: dealer miał samochód w połowie sierpnia i powiedział, że zaktualizował oprogramowanie układowe i wyczyścił kody. Od tego czasu nie miałem problemu.
Dzięki

Mam mojego fabrycznie nowego R Line od około 2 tygodni i od wczoraj za każdym razem, gdy uruchamiam samochód, otrzymuję ten komunikat ostrzegawczy.

Czy ktoś miał coś podobnego i czy udało się to rozwiązać i jak?
Mój Passat robi dokładnie to samo! Myślę, że to coś głupiego i nie chce mi się jechać z tym do warsztatu. Wolałbym to wyłączyć. Jak?

Dziś wieczorem mój samochód dwa razy wyświetlił komunikat „Wezwanie alarmowe aktywowane” bez żadnego powodu. Wystraszyło mnie to na śmierć, ale nigdy wcześniej się to nie zdarzyło.

Czy ktoś miał aktualizację oprogramowania, aby to naprawić? Z pewnością to komunikat, który pojawia się, gdy automatycznie wykonywane jest połączenie alarmowe?

Dzisiaj wieczorem mój samochód dwa razy wyświetlił komunikat „Aktywowano połączenie alarmowe” bez żadnego powodu. Wystraszyło mnie to na śmierć, ale nigdy wcześniej się to nie zdarzyło.

Czy ktoś miał aktualizację oprogramowania, aby to naprawić? Przecież to jest komunikat, który pojawia się, gdy automatycznie wykonywane jest połączenie alarmowe?
Nigdy nie miałem ani nie czytałem o żadnych takich fałszywych alertach i połączeniach.

Brzmi to bardziej jak jakiś problem w twoim samochodzie (być może czujnik) niż ogólny problem dotykający inne samochody, który zostałby naprawiony (?) przez aktualizację oprogramowania.

Czy próbowałeś zwykłego ponownego uruchomienia systemu informacyjno-rozrywkowego?

Wierzę, że masz OBD11, więc czy sprawdziłeś, czy są jakieś zarejestrowane kody błędów?

21 - 40 of 71 Posts