Volkswagen T-Roc Forum banner
41 - 58 of 58 Posts
Są w płóciennych workach dostarczonych z kołem i mam je ułożone we wnęce koła wraz z trójkątem ostrzegawczym i apteczką. Mam kilka bardzo długich czarnych opasek zaciskowych i przymocowanie do otworów w kole jest możliwe... ale jak się poczuję, gdy się zepsuję i nie będę miał noża?
Możesz mieć problem z policją, jeśli masz nóż (maczetę?) w bagażniku, więc sugerowałbym nożyczki do paznokci :ROFLMAO::LOL:

Discussion starter · #45 · (Edited)
Kiedy ostatnio pisałem, szukałem podłogi/siedzenia na koło zapasowe. Ponieważ musiałem usunąć piankę bagażnika, w której znajdował się zestaw naprawczy i pompka, w efekcie usunąłem właściwości wygłuszające dużej bryły pianki w tej wnęce. Ponieważ to piękny nowy samochód, nie chciałem tandetnego rozwiązania, które by go oszpeciło. Dzisiaj zobaczyłem je w Halfords w ofercie za 8 funtów za opakowanie 6 sztuk. Jeden zakrywał podłogę studzienki, a drugi był przycięty do skrzydeł, ułożony w puzzle w krawędziach, aby wypełnić obszar. Zatem moje całkowite koszty do tej pory za 19-calowe stalowe koło zapasowe z podnośnikiem nożycowym i narzędziami (wszystko w dostarczonych torbach 180 funtów) plus śruba mocująca koło do dłuższego rozmiaru (1,70 funtów z dostawą) plus podłoga wnęki bagażnika 8 funtów (z czego wykorzystałem 2,60 funtów) nazwijmy to nieco poniżej 190 funtów w sumie. Zrobię małe wykończenie, aby skończyć, gdy będzie chłodniej, ten materiał tnie się dużymi nożyczkami. Cała ta zmiana nie jest w żaden sposób klejona ani zmieniana, nie jest natychmiast odwracana, jeśli zdecyduję się sprzedać samochód i koło zapasowe osobno. Warto zauważyć, że telefon do VW z podaniem mojego lokalnego dealera i mojego adresu e-mail z zapytaniem o koło zapasowe i zestaw VW, nadal nie otrzymał żadnej odpowiedzi ani odpowiedzi i został wykonany, gdy rozpocząłem ten wątek 2 tygodnie temu!

Mój nowe koło zapasowe dotarło dzisiaj, dostawa na następny dzień wliczona w cenę 180 funtów za koło i narzędzia, w tym podnośnik i wszystkie wymagane klucze. Zmierzyłem je i ma taką samą średnicę opony jak oryginalne 19". Stąd View attachment 6759
rozpoczęło się rozczarowanie. Jak widać, 19" jest za duże, aby zmieścić się we wkładce z pianki, którą VW umieszcza w bagażniku. Myślę, że dlatego idą na kompromis i używają koła 18" w kole zapasowym, które oferują... ale jest ono mniejsze niż moje koła do jazdy 50 mil na godzinę! View attachment 6760
Musiałem wyjąć piankę i umieścić koło we wnęce z narzędziami pośrodku. Śruba "przytrzymująca", która zabezpiecza środek pianki, jest za krótka, aby sięgnąć przez koło zapasowe, niezależnie od tego, jak jest ułożone, więc zabezpieczenie nie jest możliwe. Myślę, że mógłbym dodać stary kawałek koca lub coś pod koło zapasowe, aby wyłożyć wnękę i uniknąć problemów z tarciem oraz amortyzować wszelkie ruchy. Pokrywa pasuje dobrze, ale oczywiście ukształtowana wnęka na deflektor wiatru zniknęła. Kupiłem to z powodu zbliżającej się podróży po Highlands i ze świadomością, że próba uzyskania serwisu AA na Mull lub Skye może oznaczać długi czas oczekiwania. Kupione w The Wheel Shop na Ebay.
PS.... Poszedłem na stronę internetową VW i kliknąłem, aby poprosić o cenę i dostępność koła zapasowego VW do mojego samochodu. Kobieta, z którą rozmawiałem na czacie, zapisała wszystkie moje dane i powiedziała, że lokalny dealer VW w Maidstone zdobędzie części, aby zabezpieczyć informacje i wysłać je do mnie e-mailem. Minął ponad tydzień i nic nie nadeszło. Trochę jak próba kupienia wykładziny bagażnika, którą VW wymienia, ale która nie istnieje w Wielkiej Brytanii... lub kiedy chciałem deflektora wiatru do mojego nowego T Roc R Line Convertible i żadnego nie było w Wielkiej Brytanii, co skończyło się na zamówieniu od gościa w Niemczech przez sieć! Nie mogę powiedzieć, żebym był pod wrażeniem brytyjskiego sposobu obsługi tego niegdyś premium zagranicznego produktu.
Kupiłem używaną śrubę "przytrzymującą" z fl'ebay, która pochodziła z Audi A6 za około 8 funtów - pasuje idealnie!!

Czy ktoś znalazł dłuższą śrubę mocującą koło zapasowe, która może utrzymać koło zapasowe i subwoofer na miejscu? Mam 12,5 cm i jest za krótka.
Myślałem, że 127 mm jest do subwoofera:
"127 mm długości (5Q0803899), mocowanie koła zapasowego do pojazdów z subwooferami".
Nie widzę żadnej dłuższej śruby/wkrętu.

Myślałem, że 127 mm jest do subwoofera:
"127 mm długości (5Q0803899), mocowanie koła zapasowego do pojazdów z subwooferami".
Nie widzę żadnej dłuższej śruby.

View attachment 7150
@Rocky53 ja też, kupiłem tę część i nie pasuje, jest o około 12 mm za krótka. (Wkrótce wystawię ją na sprzedaż)
Może to ma więcej wspólnego z 19-calowym kołem zapasowym, które kupiłem... Zamówiłem dłuższe z AliExpress, mam nadzieję, że to zadziała.

Większość kół zapasowych używa felgi 17" z oponą o wyższym profilu. Jeśli koło/opona, które posiadasz, nie mieści się w całości w studzience, śruba będzie musiała być dłuższa.

@Rocky53 ja też, kupiłem tę część i nie pasuje, jest o około 12 mm za krótka. (Wkrótce wystawię ją na sprzedaż)
Być może ma to więcej wspólnego z kołem zapasowym 19", które kupiłem... Zamówiłem dłuższą z AliExpress, mam nadzieję, że to zadziała.
Wygląda na to, że wysłali Ci standardowy rozmiar.
110 mm długości (3G0803899E).

41 - 58 of 58 Posts